Het EPIA project Een beter leven door betere kennis
Mensen die in armoede leven, hebben geld nodig. Dat is duidelijk. Maar er zijn vele wegen om ze dit te bieden. Munten uitdelen biedt slechts tijdelijk uitkomst. Producten aanschaffen kan ze op langere termijn uit de brand helpen, maar ook dit is niet altijd permanent. De beste manier is het geven van kennis, waarmee ze vervolgens zelf geld kunnen verdienen. En dat doet SLOPB sinds een jaar met het project ‘Empowerment of the Poor through Integrated Agriculture’, ofwel het EPIA project.
Visvijvers, kippenrennen en groentetuinen. Het zijn de drie belangrijkste inkomstenbronnen van de lokale bevolking. Voordat SLOPB hier begon te werken, ging er nog veel mis door gebrek aan kennis.
Een lokale boer geeft aan dat hij het kweken van komkommers tien jaar geleden via een radioprogramma onder de knie kreeg, maar de radio kon zijn vragen omtrent bodemtekorten en het gebruik van kunstmest niet beantwoorden. SLOPB wel, die hem leerde over het gebruik van compost.
Het eerste jaar hebben duizend mensen deelgenomen aan het EPIA project. Het doel is om dit uit te breiden naar drieduizend mensen, maar het gaat SLOPB meer om kwaliteit dan om kwantiteit. Het is moeilijk een gemiddelde te geven in de toename van het inkomen van de deelnemers, maar de komkommerkweker verdiende aanvankelijk vijftig euro per jaar met zijn oogst en heeft dit weten uit te breiden tot tweehonderdvijftig euro.
Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan het project. Mensen worden geselecteerd op het hebben van genoeg mankracht en land en krijgen dan van SLOPB een tweedaagse training waarin ze wordt uitgelegd hoe ze een visvijver kunnen beginnen, hoe ze kippen moeten houden en groenten kunnen verbouwen.
Natuurlijk is het geven van mondelinge uitleg niet altijd genoeg. Zaden werden aanvankelijk verkeerd om geplant en complete visvijvers gingen ten onder door gebrek aan licht. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden zijn modellen gerealiseerd waar de deelnemers met eigen ogen het juiste voorbeeld kunnen zien. Leren door te doen, blijkt vaak effectiever dan leren door te horen.
Het project biedt zo steeds meer lokale boeren een manier om meer geld te verdienen, om vervolgens betere leefwijzen aan te nemen en om hun kinderen meer kans te geven op goede educatie. Wanneer je tegenwoordig door het gebied rijdt wordt je waar je ook kijkt met het indrukwekkende resultaat geconfronteerd, in de vorm van steeds professionelere boerderijen die soms er soms meerdere inkomstenbronnen hebben. De kippenrennen worden boven de visvijvers gebouwd omdat het afval van de kippen een voedingsbron is voor de vissen en de dijkjes rond de visvijvers worden vol geplant met groenten om elk stukje land optimaal te benutten.
Het EPIA project is een manier van geld investeren die op vele vlakken grote resultaten oplevert en dus alle partijen, zowel donoren als de projectorganisaties en de deelnemers aan het project, erg veel voldoening geeft.
Het EPIA Project is in 2008 geïnitieerd door ICCO Utrecht en Nutreco N.V.