Gelegen in het dorpje Shibpur, Barisal district, tussen de rijstvelden, vinden we het witte kliniekje Het eerste wat opvalt als je het hek binnenstapt zijn de grote getalen patiënten die op de veranda staan te wachten. De eerste patiënten komen al vroeg en zullen Morsheda Begum (huishoudster) en Kholilur Rahman (bewaker) aantreffen die het kliniekje in gereedheid brengen. Zij zorgt voor het eten voor het personeel en de gasten en houdt de boel schoon. De patiënten worden ontvangen door Abu Bakr Mussa (administratief medewerker). Hij noteert enkele gegevens en geeft ze een volgnummer. Zijn kantoor is naast de wachtkamer, waar de hele dag door voorlichtingsfilmpjes worden afgespeeld. Een tweede wachtkamer is in aanbouw, aangezien veel patiënten gedwongen zijn buiten te wachten.
Om negen uur gaan de artsen, dr. Pankaj Kumar Das en dr. Md. Shariful Islam (Johnny) naar hun spreekkamers: simpel ingericht met een bureau, een paar stoelen, een onderzoeksbank , met een gordijn ervoor. De patiënten lopen in en uit en iedereen bemoeit zich met iedereen. Ondertussen probeert de dokter de harttonen te onderscheiden. Per patient wordt ongeveer tien minuten gerekend. De meest gehoorde klachten zijn koorts, diarree, algemene zwakte, moeheid en maagpijn. Veel van deze gevallen kunnen door hygiënishe maatregelen en een gezonder eetpatroon verholpen en voorkomen worden. De meeste patiënten verlaten de kamer tevreden met een advies of recept.
Maria Mondol (verpleegster) en Merina Akther (doktersassistent) zijn experts op het gebied van prenatale zorg. Zij doen de check-ups van zwangere vrouwen en
growth monitoring van jonge kinderen. Naast hun kamer is de ziekenzaal gelegen, waar gemiddeld vier patiënten in liggen. Als de gevallen te ernstig zijn om hier behandeld te worden, worden zij doorgestuurd naar Barisal, wat niet altijd haalbaar is voor de patiënten.
Bij een aantal patiënten moet meer onderzoek verricht worden en hiervoor is Md. Mesbah Uddin aangenomen, die het laboratorium runt. Hij beschikt over een microscoop, een centrifuge en de belangrijkste bloedtesten.
Daarnaast zijn er nog twee healthworkers, Liza Akhter en Nazma Akther. Hun taak is langs dorpjes te gaan om mensen voorlichting te geven over hygiene en voedingsgewoonten.
De sfeer in het kliniekje is heel goed, alle medewerkers gaan vriendschappelijk met elkaar om. Een aantal van hen woont ook boven het kliniekje en ’s avonds zoeken zij elkaar regelmatig op.
De kliniek staat in de omgeving goed bekend en trekt veel patiënten.