SLOPB

Rotary Club Cuijk en Uden in Bangladesh

Verslag bezoek aan Slopb Bangladesh van enkele leden van de Rotary Club Cuijk en Uden. Georganiseerd door Motalib Weijters, oprichter van Slopb  en Rotary lid van RC Cuijk

Maandag 13 maart 2023

Na een goede vlucht kwamen we aan in de hoofdstad Dhaka. We werden vriendelijk ontvangen door de directeur en andere medewerkers van Slopb (Stichting LandontwikkelingsProject Bangladesh). Daarna werden we ondergedompeld in het zeer drukke, chaotische, links rijdende verkeer van Dhaka.  Grote bussen, minibusjes, grote en kleine vrachtwagens, auto’s, taxi’s, baby taxi’s, motoren, rikscha’s en fietsen reden dwars door elkaar heen op zoek naar een leeg plekje op straat om vooruit te komen. Over een afstand van een paar kilometer doe je uren. De grootste, sterkste en meest brutale komt het meest vooruit. De toeter is onmisbaar. Ook voetgangers staken dwars door het verkeer over naar de overkant. Op een rotonde en in de middenberm lagen schapen rustig te herkauwen. Hoe ze daar gekomen zijn? En hoe komen ze daar weer vanaf? Stoplichten hingen werkeloos aan kabels boven de weg. Ongelukken hebben we in Dhaka niet gezien. Wel veel ‘bijna ongelukken’. Ieder voertuig had een extra ijzeren bumper op zijn bumper gemonteerd. Geen overbodige luxe. Een schrammetje of deukje meer, daar keek men niet van op.

Na een rit van ruim twee uur kwamen we aan in ons hotel in Kakrail, (Dhaka) om even te rusten en op te frissen. 

Daar hebben we jong volwassenen ontmoet en gesproken die als weeskind in het Weeshuis van Slopb hebben gewoond. Zij hebben allemaal een baan gevonden of zijn met een studie bezig zoals bijv. tot architect. Een erg leuke, hechte groep. Ook met enkele familieleden van Motalib Weijters hebben we kennis gemaakt.

Einde van de middag reden we in de minibusjes naar de haven (Sadarghat) voor de nachtboot. Voordat de boot vertrok hebben we nog de bedrijvigheid op de lokale markt bekeken. Op de boot hadden we prima slaapcabines. Naast onze slaapcabines sliep ook de Bengaalse minister van Toerisme. Hij werd omringd door veel beveiligers en bedienden. Een aardige man die ons geen strobreed in de weg legde. Ook alle mensen op de boot waren erg vriendelijk en we konden ons vrij bewegen tussen de lokale bevolking. We werden overal uitgebreid gefotografeerd want zo vaak zagen ze geen blanke buitenlanders. Natuurlijk legden wij ook al onze belevenissen vast op foto.

Dinsdag 14 maart 2023

Om 6.00 uur arriveerden we in Barisal waar we opgepikt werden door de 2 chauffeurs die ons naar het hoofdkantoor van Slopb brachten. Hier verbleven we 2 nachten in de gastenkamers van Slopb. Na het ontbijt en kennismaking met de medewerkers kregen we een uitgebreide presentatie met veel informatie over Slopb. 

Daarna bezochten we een lagere school in Nurainpur om één van de gerealiseerde Sanitair projecten te bekijken. Door alle kinderen, jongens en meisjes in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, werden we vol enthousiasme onthaald. We kregen een korte rondleiding door hun schoolgebouw.

Bij de middelbare meisjesschool in Bauphal werden we ook zeer warm ontvangen. We mochten als speciale gast plaatsnemen in het lokaal waar dokter Anamika van het Ingrid Memorial Hospital les gaf over de vrouwelijke geslachtsorganen en over het project Baarmoederhalskanker. De meisjes kregen de mogelijkheid om ons in het Engels vragen te stellen en wij hadden wat vragen voor de meisjes. De hele klas wil graag na de middelbare school doorstuderen. Hopelijk krijgen velen van hen de mogelijkheid daartoe.

Daarna volgde een bezoek aan het Ingrid Memorial Hospital. We waren echt onder de indruk wat dit plattelandsziekenhuis allemaal te bieden heeft. Een keurig administratiekantoor met wachtruimtes, een operatiekamer, aparte mannen- en vrouwenzalen, behandelkamers met o.a. echoapparatuur, röntgenapparatuur, screening apparatuur voor inwendig onderzoek, keuken, eetzaal, etc. De vrouwelijke arts Dr. Anamika en mannelijke arts Dr. Akash wonen op het terrein naast het ziekenhuis. Ook enkele verpleegsters overnachten op het terrein. Zodoende is de spoedeisend hulp dag en nacht bereikbaar. De meeste arme  mensen zonder geld worden kosteloos geholpen. Anderen betalen een bijdrage, of betalen de kosten zodat het ziekenhuis kostendekkend kan opereren. Keizersneden en normale bevallingen kunnen ze hier prima uitvoeren. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig, maar voor specialistische hulp wordt men doorgestuurd. 

De screening van het nieuwe project Baarmoederhalskanker kan hier ook prima uitgevoerd worden. Helaas komt baarmoederhalskanker net zo vaak voor in Bangladesh als in Nederland. Dus hoe eerder en vaker gescreend wordt, hoe meer vrouwen bijtijds geholpen kunnen worden.

’s Middags stond het bezoek aan het weeshuis van Slopb op het programma . Eerst zijn we met alle meisjes  en jongens van het weeshuis kleding gaan kopen. Ieder kind mocht op onze kosten een set kleding naar keuze uitzoeken. Sommigen wisten precies wat ze wilden, anderen moesten iets meer gestimuleerd worden in het maken van hun eigen keuze. Wat ons opviel was het cultuurverschil. Eén van de jongens had zijn laten vallen op een overhemd dat net iets te groot was. De Bengaalse verkoper vond dat deze jongen een ander overhemd moest uitkiezen maar dat wilde hij helemaal niet, en durfde dit niet te zeggen. Wij hebben de verkoper met handen en voeten duidelijk gemaakt dat wij vonden dat hij zelf de keuze moest maken. ’s Avonds en de volgende dag droegen alle kinderen vol trots hun nieuwe kleding. Het was een genot om deze blije en dankbare snoetjes te zien.

Er is een aparte jongens (in Nurainpur)-  en meisjesweeshuis (in Gazimazi). In het meisjesweeshuis kregen we een rondleiding door de meisjes zelf. Vol trots lieten ze hun slaapzaal met eigen bureautje, leerboeken en schrijfspullen zien. De eetzaal, keuken, grote moestuin en kippenschuur zagen er ook prima verzorgd uit. Alle kinderen, zowel de jongens als meisjes, moeten meehelpen in de eetzaal, keuken, moestuin, etc. Ze leren al vroeg praktische en wijze levenslessen. De weeshuizen zijn 50% zelfvoorzienend en hoeven zelf weinig voedsel in te kopen. Het overschot aan groenten wordt verkocht.

De meisjes in hun feestjurken vermaakten ons met Bengaalse dansen op muziek. De jongens verzorgden ons met verschillende hapjes en dranken.

Woensdag 15 maart 2023

Deze ochtend stond in teken van het project Microkredieten. Het eerste bezoek was aan een groep vrouwen in Dhulia die microkredieten ontvangen hebben. Zij vertelden ons waar zij het geld aan besteed hadden. Enkele vrouwen hadden dieren gekocht, zoals kippen, ganzen, geiten. Anderen hadden een bedrijfje gestart of verder uitgebreid, vaak samen met hun echtgenoot, zoals een kapperszaak en groentehandel. De microkredieten zijn alleen te verkrijgen door vrouwen, niet door mannen. Zij moeten hun geleende bedrag met rente terugbetalen binnen één jaar in 48 termijnen. Eén van de vrouwen heeft de coördinatie en organisatie over de hele groep. Allen zijn verantwoordelijk voor elkaar. Allen maakten winst in hun onderneming. Hierdoor kunnen ze een beter leven gaan leiden en hun kinderen naar school sturen. Het is ook mogelijk om geld te sparen met rente. Eén van de vrouwen had geld geleend, 40.000 Taka = ca. € 400,00, om haar man met chronisch nierfalen te laten onderzoeken en behandelen. Dit verhaal ging ons erg aan het hart. We hebben met elkaar dit geleende bedrag bijeengelegd en haar schuld via Slopb af laten lossen. Hopelijk komt het weer helemaal goed met haar echtgenoot.

Daarna hebben we twee vis-/kippenboerderijen bezocht die ook gerealiseerd zijn met microkredieten. De kippenschuren zijn boven de visvijver gebouwd. Het gemorste voer en de uitwerpselen van de kippen dienen mede als voedsel voor de vissen. De eerst bezochte vis-/kippenboerderij had achter zijn huis een tank in de grond waar hij de kippenmest liet vergisten tot biogas. Dit biogas werd door een pijpleiding naar huis getransporteerd waarmee het gezin kon koken. Na afloop kregen we verse kokosdrank geserveerd direct gewonnen uit de kokosnoten.

Dit project Microkredieten was erg indrukwekkend! Prachtig om te zien de ‘empowering of women’ in een Moslimcultuur. Door deze microkredieten worden vrouwen zelfstandiger, sterker in sociaal en economisch opzicht en financieel onafhankelijk. Ieder jaar worden ruim 5.000 microkredieten uitgegeven. Door het betalen van een beetje rente is het project kostendekkend en winstgevend, waardoor er ieder jaar nog meer microkredieten uitgegeven kunnen worden.

De lunch hebben we genuttigd in het jongensweeshuis. Ook door deze jongens werden we hartelijk, gastvrij en vol trots onthaald. Na een rondleiding door hun weeshuis, moestuin, aardappelschuur, kuikenbroederij en visvijver was het tijd voor een heerlijke lunch. 

Hierna waren we getuigen van het slaan van een waterpomp in één van de dorpen. Dit is een erg intensief karwei waarbij de jonge mannen erg hard moesten werken om de put te slaan op ruim 300 (1060 foot) meter diepte. Daarna werd een lange buis in het gat gebracht. De volgende dag zou de hand-waterpomp geïnstalleerd worden. Ieder jaar worden in opdracht van Slopb zo’n 1000 waterpompen aangelegd waar alle dorpsbewoners gratis gebruik van kunnen maken.

De projecten Sanitair en Waterpompen waren de eerste projecten van Slopb om de hygiëne en gezondheid te verbeteren in de regio Bauphal. Door goede hygiëne ontstaan minder ziektes zoals buikgriep en komen minder mensen, vooral jonge kinderen, te overlijden. 

Tijdens het slaan van de waterpomp zijn we even het dorp ingelopen. Daar zagen we een heel mooi kleurrijk huis. Direct werden we uitgenodigd om binnen een kijkje te komen nemen. Dit huis is gebouwd door een rijke man die in Dhaka woont. Hij stelt zijn huis gratis ter beschikking aan weduwen, met of zonder kinderen. 

Einde van de middag bezochten we nog een paar Fair-trade pottenbakkerijen die hun producten exporteren naar West-Europa, o.a. naar de Wereldwinkel. 

Donderdag 16 maart 2023

Deze dag werd een reisdag. We gingen vroeg op pad, maar helaas kwamen we al snel op de doorgaande weg in een file terecht door een zwaar busongeluk. Dus de rit werd voortgezet over smalle wegen door het Bengaalse platteland. 

Onderweg hebben we een korte stop gemaakt bij een grote, moderne moskee in Barisal. 

Daarna bezochten we één van de vijf ziekenhuizen die willen participeren in het Project Baarmoederhalskanker. Dit was het ziekenhuis Arif Memorial Hospital in Barisal waar we over het Project Baarmoederhalskanker hebben gesproken. Na het hartelijke ontvangst kregen we een rondleiding door dit ziekenhuis.

De rit naar Dhaka ging voorspoedig, totdat we Dhaka binnenreden. Het verkeer zat hopeloos vast, dus besloten we om maar direct door te rijden naar het hotel waar de Rotary bijeenkomst gehouden werd. In dit hotel was nog maar één hotelkamer beschikbaar, dus hebben we met z’n allen ons in een recordtijd omgekleed in deze hotelkamer. In onze cultuur kan dit prima, maar voor Bengalezen was dit natuurlijk ondenkbaar

Vrijdag 17 maart 2023

In de ochtend hebben we kennisgemaakt met de bestuursleden van Slopb. Al deze mensen zetten zich op diverse manieren in om hun land en landgenoten vooruit te helpen naar een betere toekomst.

Daarna bezochten we het ziekenhuis Dhaka Cancer Hospital in Dhanmondi Dhaka voor overleg betreffende het project Baarmoederhalskanker. Een paar straten verderop kregen we een rondleiding door het supermoderne diagnostiek centrum Medinova. Dit centrum was voorzien van de meeste moderne apparatuur (MRI, PET scan), laboratorium,  etc. 

Een kort verrassingsbezoek was aan TV-producent en presentator Hanif Sanket. Deze man heeft 100 miljoen kijkers op tv en via zijn youtube-kanaal. In zijn huis, wel 7 verdiepingen, zijn bijna alle kamers, balkons en terrassen ingericht als opnamestudio’s. Een geweldig, humoristische man die onze lachspieren flink aan het werk heeft gezet.

Na een Westerse lunch met twee Bengaalse Rotaryleden zijn we doorgereden naar het ziekenhuis East West Medical College. Hier zijn al een aantal vrouwen gescreend op baarmoederhalskanker. Naast dit moderne ziekenhuis was een nieuwe ziekenhuisvleugel gebouwd die bijna klaar is om in gebruik genomen te worden, dit alles met Japanse ontwikkelingshulp en Rotarian Prof. Dr. Moazzem Hossain is AKS en eigenaar van het ziekenhuis.

We sloten onze dag af met winkelen in het warenhuis Aarong in Dhaka. Een prachtig, groot, druk bezocht warenhuis met traditioneel Bengaalse kleding en producten, maar ook westerse producten. 

Zaterdag 18 maart 2023

Begin van de middag vlogen we van Dhaka naar Dubai, maar helaas vloog er een vogel in de motor dus stonden we in korte tijd weer terug op het vliegveld van Dhaka. Na een vertraging van 12 uur zijn we goed aangekomen in Dubai. Op zondag hebben we als toerist Dubai bekeken. Op maandagavond 20 maart zijn we weer veilig geland in Düsseldorf.

Het was een geweldig, indrukwekkende en goed verzorgde en georganiseerde reis. We hebben een week lang deel mogen uitmaken van de lokale Bengalese bevolking. Wat zijn deze mensen hartelijk, vriendelijk, blij en tevreden terwijl ze vaak maar weinig bezitten. En enorm gastvrij. 

Wat doet Slopb ontzettend veel goed werk voor de lokale bevolking! Iedere cent wordt daadwerkelijk besteed aan hulp en ontwikkelingswerk. Je snapt pas wat ze doen als je er zelf bent geweest.

Chapeau Motalib!

Frank (Rotary Club Uden) & Bridget Bruins (verslag Rotary avond), Conny van den Besselaar (Rotary Club Cuijk), Leny Gooijer (Rotary Club Uden), Dennis (Rotary Club Uden) & Quinten van de Donk, Stijn (Rotary Club Cuijk) & Hélène Heijs (auteur verslag)